Maailman synty – Varhaisbarokkia ja suomalaista kansanmusiikkia

Perjantai 11.6. klo 19
Suora konserttistriimaus Pyhtään kirkosta

Konsertti on maksuton. Voit halutessasi ostaa kannatuslipun.

Lippu.fi

Merula–Monteverdi–Strozzi–Uccellini–Valderrábano ja suomalaista kansanmusiikkia

Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista ja kansanmuusikoista koostuva yhtye

Virpi Räisänen, mezzosopraano
Taito Hoffrén, runolaulu, luikku ja kantele

Virpi Räisänen. Kuva: Heikki Tuuli

Maailman synty -konsertti tutkiskelee yhtä barokkimusiikin perusajatuksista, puheen ja musiikin yhteyttä. Jos renessanssin musiikissa soivat maailmankaikkeuden abstraktit ja universaalit rakenteet, nousi 1600-luvulle tultaessa musiikin keskiöön yksilöllinen ihminen kaikkine tunteineen. Musiikin tehtävä oli ennen kaikkea vaikuttaa kuulijoihin, ja tämä idea kiteytyy hyvin italialaisen Giulio Caccinin laulukoulun Le nuove musiche (Uusi musiikki) sanoissa: ”Musiikki on puhetta, vasta sitten rytmejä ja säveliä, päämääränä musiikki, joka tunkeutuu ihmisten mieliin ja saa aikaan niitä ihmeellisiä tehoja, joita suuret filosofit ihailivat.”

Taito Hoffrén. Kuva: Eero Grundström

Ajatus musiikin maagisesta voimasta esiintyy myös Suomen kansalliseepoksessa Kalevalassa, jonka keskushahmolla Väinämöisella on ihmeellinen laulun ja soiton mahti. Väinämöisen hahmossa on paljon yhtäläisyyksiä antiikin mytologian Orfeukseen, myyttiseen laulajaan, joka pystyi lumoamaan luonnon ja ihmiset ja taivuttelemaan jopa Manalan valtiaan antamaan hänelle takaisin kuolleen puolisonsa Eurydiken.

Maailman synty -konsertin esiintyjät. Kuva: Aino Jalkanen

Kansainvälistä uraa tekevä mezzosopraano Virpi Räisänen, runolaulaja Taito Hoffrén ja Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista sekä kansanmuusikoista koostuva yhtye vievät kuulijat matkalle musiikin alkulähteille, jossa italialainen varhaisbarokki ja suomalainen kansanperinne kohtaavat.