Barokin hehkua


Pe 10.6. klo 19
Pyhän Henrikin kirkko, Pyhtää
Liput: 25 €

Naisia barokkioopperoissa

Charpentier – Jacquet de la Guerre – Händel – Lully

Sopraano Tuuli Lindeberg

Suomalainen barokkiorkesteri

Yhteistyössä Pyhtään kunnan kanssa

Tuuli Lindeberg
Tuuli Lindeberg

Konsertin ohjelma kurkistaa barokin oopperakirjallisuuden naishahmoihin. Sopraano Tuuli
Lindebergin tarinallinen tulkinta paljastaa näiden tunnettujen hahmojen voiman ja haavoittuvuuden.

Konsertin päähenkilö, traaginen Medeia, tunnetaan kreikkalaisesta mytologiasta. Marc Antoine Charpentierin musiikkitragedia Médée sai ensiesityksensä Thêatre de Palais Royalissa vuonna 1693. Medeian hahmo tavataan myös Georg Philipp Händelin Teseo-oopperassa (1713). Armide- ja Alcina-hahmot puolestaan ovat Medeian mytologiasta innoittuneita, renessanssin eeppisessä runoudessa esiintyviä naishahmoja, jotka ovat mukana Jean-Baptiste Lullyn musiikkitragediassa Armide (1686) ja Händelin oopperoissa Alcina (1735) ja Rinaldo (1711).

Pintapuolisesti olisi helppo kuvitella, että nämä oopperoiden naishahmot ovat yksinkertaisia ”pahiksia”, jotka lähinnä juonittelevat ja virittelevät ansojaan. Rooleihin kirjoitetut moniulotteiset merkitykset kuitenkin tekevät hahmoista monin verroin kiintoisampia kuin vastapuolen virheettömistä sankarittarista ja prinsessoista. Usein näennäisen ilkeyden taustalla on traagisia kokemuksia.

Barokkioopperoiden naishahmot ovat älykkäitä ja vahvoja naisia, jotka ovat saattaneet kokea vieroksuntaa. He ilmaisevat äärimmäisiä inhimillisiä tunteita, kuten vihaa ja rakkautta. Näiden naishahmojen matkassa Tuuli Lindeberg ja Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot makustelevat barokkioopperoiden ilmaisuvoimaista lyriikkaa, rikasta ilmaisukieltä ja leveää sointivärien palettia.

Top