Kymijoen Lohisoitto käynnisti Kymenlaakson festivaalikesän


TIEDOTE 12.6.2018

Sunnuntaina päättynyt ja Kymenlaakson festivaalikesän käynnistänyt Kymijoen Lohisoitto sujui jälleen onnistuneesti. Kaikki festivaalin 15 konserttia ja neljä oheistapahtumaa saavuttivat kiitettävän yleisömäärän ja erinomaisen palautteen sekä yleisöltä että esiintyjiltä. Tämän vuoden Lohisoitto pääsi yleisötavoitteeseensa ja keräsi kuulijoita noin 4 500. Festivaalikävijöiden joukossa on ollut viime vuosina yhä enemmän myös ulkopaikkakuntalaisia ja Kymenlaakson alueen ulkopuolelta tulleita Lohisoitto-faneja, konsertteihin saapui kuulijoita tänäkin vuonna mm. pääkaupunkiseudulta ja Länsi-Suomesta. Lohisoitto soi Etelä-Kymenlaakson alueella 6.–10.6.2018.

Tapahtumaa kehitetään jatkuvasti

Lohisoitto-festivaali pyrkii kehittymään jatkuvasti eteenpäin tarjoamalla yleisölle joka vuosi uudenlaisia musiikillisia virikkeitä ja elämyksiä. Kolmannen kerran tapahtumassa keskityttiin mm. musiikin ja hyvinvoinnin välisiin yhteyksiin. Merikeskus Vellamon auditoriossa luennoivat sosiaalipsykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri Sami Pirkola Tampereen yliopistosta ja psykologian tohtori Vesa Putkinen Turun yliopistosta. Teemana oli musiikin vaikutukset stressiin ja mielenterveyteen. Tilaisuuden päätteeksi järjestettiin rentoutushetki yleisölle. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.

Kirkonkellokonsertti Pyhän Nikolaoksen kirkolla sai myös suuren joukon ihmisiä liikkeelle aurinkoisena lauantaipäivänä. Kirkonkellojen soittoon erikoistunut lyömäsoittaja Vladimir Belov ystävineen soitti muunnelmia perinteisistä ortodoksisista kirkonkellosävelmistä. Konsertissa saatiin kuulla myös yllätysnumero, kun edellisiltana Vellamossa esiintynyt Kuniko Kato yhtyi soittoon.

Kymijoen Lohisoitto on pyrkinyt tarjoamaan myös lapsille ohjelmaa. Tänä vuonna teimme yhteistyötä kotkalaisen Musiikkikoulu Muskatin kanssa. Muskatin leirille osallistui Lohisoittoviikolla noin 30 lasta ja leiri huipentui upeaan konserttiin, jossa Iiro Rantalan, Lotta Kuusiston ja Paavo Kerosuon kanssa lapset pääsivät myös esiintymään Konserttitalon lavalle.

Palaute esiintyjiltä on ollut erinomaista, Lohisoittoa on kiitetty lämminhenkiseksi ja vieraanvaraiseksi festivaaliksi, jossa kaikki käytännön järjestelyt sujuvat moitteettomasti ja johon on helppo tulla esiintymään.

Kojamo-arvonimi Lohisoiton pitkäaikaiselle sihteerille

Festivaaliohjelma sisälsi kymmenen maksullisen konsertin lisäksi kahdeksan ilmaistapahtumaa. Laadukas musiikillinen tarjonta kirvoitti satamäärin kuulijoita ilmaisiin toritapahtumiin. Lippuluukuilla erityisen suurta mielenkiintoa herättivät japanilaisen lyömäsoittajan Kuniko Katon konsertti Vellamon venehallissa ja Kuutsalon Saarimajan konsertti, jossa esiintyivät Maria Ylipää, Marzi Nyman ja Atte Kilpeläinen.

Tänä vuonna Kojamo-arvonimi myönnettiin Seppo Grönvallille, joka mm. toimi Lohisoiton sihteerinä 10 vuotta. Grönvall vaikutti myös Kotkan kaupungin kulttuuritoimessa eri tehtävissä ja on itsekin aktiivinen muusikko.

Yhteistyössä on voimaa

Lohisoiton tavoitteena on paitsi tuottaa korkeatasoisia musiikillisia elämyksiä, myös saattaa ne erityislaatuisiin ja rakennustaiteellisesti kiinnostaviin konserttipaikkoihin, joissa musiikin ja miljöön yhteisvaikutus on enemmän kuin osiensa summa. Lohisoitto on kokoluokassaan ainoita festivaaleja, jotka järjestetään täysin talkoovoimin, vilpittömästä arvostuksesta ja rakkaudesta musiikkia ja sen eri tyylilajeja kohtaan.

Lohisoitolla oli ilo saada festivaalin sateenvarjon alle jälleen tapahtumia, jotka monipuolistivat tarjontaa entisestään. Lohisoitto teki tänä vuonna yhteistyötä mm. Merikeskus Vellamon, Kotkan kaupungin, Kymi Sinfoniettan, Musiikkikoulu Muskatin, Pyhtään kunnan, Kotka-Kymin seurakunnan ja Kotkan Klubin kanssa.

Lohisoitto kiittää erittäin lämpimästi yleisöä sekä kaikkia esiintyjiä ja yhteistyökumppaneita! Ensi kesän festivaalin järjestelyt ovat jo käynnissä. Vuonna 2019 Lohisoitto soi 5.–9. kesäkuuta.


Top