Sodan soutumies


Orkesteri: ​​Kymi Sinfonietta
Kapellimestari: ​Atso Almila
Solisti: ​​Markus Nieminen, baritoni

Atso Almila: ​Sodan soutumies (Kymijoen Lohisoitto –festivaalin tilausteos, kantaesitys)

Kymijoen Lohisoitto 25 vuotta ja Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta 230 vuotta

Kotkassa vietettiin vuonna 2020 Ruotsinsalmi-teemavuotta, ja Kymijoen Lohisoitto -festivaali yhdessä Kymi Sinfoniettan kanssa onkin halunnut olla rikastuttamassa ohjelmakokonaisuutta tilaamalla kapellimestari–säveltäjä Atso Almilalta uuden aiheeseen liittyvän sävellyksen Sodan soutumies. Teoksessa sytytetään henkiin Antti-nimisen sotilaan koskettava tarina, joka kytkeytyy Svjatoi Nikolai aluksen kohtaloon, yhteen Ruotsinsalmen meritaisteluiden tunnetuimpiin tragedioihin. Almilan luoman kiehtovan tarun kertojana on baritoni Markus Nieminen. 

Markus Nieminen
Markus Nieminen

Ruotsinsalmen meritaistelujen merkitys on kansainvälisesti tarkasteltuna huomattava: jälkimmäinen, vuonna 1790 käyty taistelu on suurin koskaan Itämerellä käyty ja alusmäärältään kansainvälisesti mitattuna yksi suurimmista. Meritaistelualueella oleva 1700-luvun hylkykeskittymä on todellinen tutkijoiden aarteisto ja lajissaan maailman merkittävimpiä – mitä tarinoita meren syvyyksiin kätkeytyykään!

Sankt Nikolai
Yksityiskohta Ruotsinsalmen taistelussa uponneen Svjatoi Nikolain hylystä. Kuva: Veijo Parviainen

Samassa konsertissa kuultiin yleisön pyynnöstä myös kotkalaislähtöisen muusikko–säveltäjä Marko Puron vuonna 2017 Merikeskus Vellamossa kantaesitetty Laivarautaa-sävellys, jonka lyömäsoitinosuuksien metallisoittimina ovat erilaiset laivoihin kuuluneet osat.

Vuonna 2020 vietettiin kymenlaaksolaislähtöisen säveltäjän, Uuno Klamin syntymän 120-vuotisjuhlaa. Klamin Nummisuutarit-alkusoitto antoi alkusysäyksen konsertillemme: Ikään kuin Antti-sotilaan lähtölaukauksena kotimaisemista merelle, suurvaltain väliselle sotatantereelle.

Atso Almila
Atso Almila

Atso Almilan teoksen rahoittajina ovat toimineet Landbon yhteiset aliset kosket ja Korkeakosken osakaskunnan yhteiset maa-alueet. Yhteistyökumppanina on ollut myös Merikeskus Vellamo.

Top